Izleti iz Vrnjačke Banje

izleti u vrnjackoj banji

Izleti Vrnjačka Banja

Položaj Vrnjačke Banje, izuzetno je pogodan za različite vrste izleta, s obzirom da je ona okružena mnogobrojnim atraktivnim lokacijama poput srednjevekovnih tvrđava, dolina reka, planina, manastira, vinograda itd.
Ljubitelji istorije, svakako će uživati, jer je iz Vrnjačke Banje moguće posetiti više srednjevekovnih srpskih centara. Blizina Raške, stare srpske države, obezbedila je Vrnjačkoj Banji mogućnosti da u okviru organizovanih tura omogući svojim gostima posete Magliču, Jelaku, Brveniku, Kozniku, Lazarevom Gradu i dr. Svakako na ove izlete moguće je otići i samostalno, sopstvenim prevozom.
Osim utvrđenja, predeo obiluje i više vekova starim manastirima poput Žiče, Studenice, Ljubostinje, Stubala, Lazarice itd. Takođe više sakralnih objekata poput Crkve Svete Bogorodice u Stanišincima, Crkve Svetog Save u Gračacu, Crkve Svetog Jovana u Vukušici i dr. nalaze se u okolini Vrnjačke Banje, pa ih je lako obići.
Ljubitelji prirode mogu posetiti više planina iz okruženja Vrnjačke Banje. Užim planinskim područjem Vrnjačke Banje dominiraju planine šumsko – planinskog kompleksa Kopaonika. Ovaj planinski kompleks uzdiže se u zaleđu banje sa pravcem prostiranja prema jugu i čine ga planine Goč (1.147 m), Željin (1.785 m), Jastrebac (1.492 m), Stolovi (1.375 m) i Kopaonik (2,017 m). Na severu od Vrnjačke Banje nalaze se Gledićke planine sa najvišim vrhom Samarom (922 m). Za izlete iz Vrnjačke Banje, najbliža je i najpopularnija planina Goč, koja se uzdiže sa južne strane banje. Zimi je na Goču popularna ski staza, a ostalih meseci, turisti na njemu mogu posetiti ribnjake gde će domaćini spremiti sveže izvađenu pastrmku ili obići jezero Selište. Ljubitelji lova na Goču mogu uživati na lovištima “Borjak” i “Vrnjačka reka”, a tokom toplijih meseci interesantno je i branje lekovitih trava i obilja malina koje rastu na ovoj prelepoj planini.
Takođe iz Vrnjačke Banje moguće je krenuti nekim od puteva vina, posetiti različita etno domaćinstva, a nedaleko do banje, u jednom od sela koje pripadaju njenoj opštini nalaze se i Podunavačke bare, pravi raj za pecaroše. Ove bare nastale su tako što je Zapadna Morava naplavila kratere stvorene vađenjem šljunka i peska, kreirajući tako 20-ak bara. Veoma atraktivne za ribolovce, Podunavačke bare, nalaze se na svega 15-ak kilometara od Vrnjačke Banje.
Priroda u okolini Vrnjačke Banje živopisna je i pruža zaista veliki broj mogućnosti za organizovanje izleta. Osim već pomenutih planina, područje je bogato i rekama od kojih se većina uliva u Zapadnu Moravu.
Iz Vrnjačke Banje moguće je posetiti i neke veče srpske gradove poput Kruševca, Kraljeva i Trstenika.
Sve u svemu, kuda god da se zaputite iz ovog čuvenog lečilišta, pred Vama će se otvarati nove lepote Srbije, koje možete upoznati kao gost Vrnjačke Banje. Od srednjevekovnih gradova, do gradova 21. veka, od planina do dolina i od sveže pastrmke do malina, uživajte u Vrnjačkoj Banji i svemu što ona nudi!