Kako stići do Vrnjačke Banje?

Kako stići do Vrnjačke Banje - auto karta Srbije

Kako doći do Banje?

Geografske koordinate Vrnjačke Banje:
43⁰ 37′ severne geografske širine i 20⁰ 54′ istočne geografske dužine.

Vrnjačka Banja je veoma pogodno smeštena u centralnoj Srbiji, raskrsnica je lokalnih puteva i lako pristupačna iz svih krajeva Srbije.

Ukoliko dolazite autobusom:

Iz više velikih i manjih gradova Srbije, autobuski prevoz do Vrnjačke Banje je na dnevnom nivou sa najčešće više polazaka u jednom danu.
Iz Beograda, dnevno, do Vrnjačke Banje , saobraća oko 17 autobusa. Prvi polazak je u 06:00h, a poslednji u 20:00h. Nedeljom na relaciji Beograd – Vrnjačka Banja, organizovano je 13 polazaka. Prvi jutarnji polazak za Vrnjačku Banju, kao i poslednji isti su kao i radnim danom ( 06:00h i 20:00h).
Sa autobuske stanice u Novom Sadu, radnim danom polazi 6 autobusa, a nedeljom 5. Prvi polazak je u 07:00h, a poslednji u 16:30h i to važi za sve dane u nedelji.
Do Vrnjačke Banje postoje autobuske linije i iz Sombora, Subotice, Požarevca, Kosovske Mitrovice, Herceg Novog, Budve (do Kraljeva), Zlatibora, Vranja, Leskovca i Svilajnca.
(Napomena: Podaci o redu vožnje su preuzeti sa zvanicinih sajtova autobuskih stanica i informativnog su karaktera. )

Ukoliko dolazite sopstvenim vozilom:

Vrnjačka Banja je izuzetno dobro povezna sa svim delovima Srbije. Smeštena u središnjoj Srbiji, lako je pristupačna, bilo da putujete iz udaljene Subotice ili pak obližnjeg Kraljeva.
Od Beograda Vrnjačka Banja je udaljena 200 km. Do nje je moguće stići na više načina, od kojih ćemo mi izdvojiti tri :
1. Autoputem E-75, Beograd-Niš, do Pojata, a potom dalje na zapad, preko Trstenika i Kruševca, ka Kraljevu regionalnim putem (E-761). Sa ovog puta se isključujete, levo, za Vrnjačku Banju (ukupna dužina puta iznosi 235 km).
2. Autoputem E-75, Beograd – Batočina, potom Kragujevac, da bi ste ostavljajući iza sebe Gružu i Gledićke planine na severoistoku od Vas, prešli preko samog oboda opštine Kraljevo izlazeći potom na regionalni put E-761. Skretanjem levo, uključujete se na ovaj put, nakon čega Vas nakon 20-ak minuta vožnje očekuje skretanje za Vrnjačku Banju sa vaše desne strane. (Ukupna dužina puta iznosi 205 km).
3. Ibarskom magistralom i regionalnim putem (E-763) preko Gornjeg Milanovca, a zatim regionalnim putem (E-761) preko Kraljeva do Vrnjačke Banje.
Iz Novog Sada moguće je ići do Beograda, nakon čega nastaviti Ibarskom magistralom preko Gornjeg Milanovca i Kraljeva, ili autoputem Beograd Niš (E-75), pa se isključiti kod Batočine ili Pojata. Od Novog Sada Vrnjačka Banja udaljena je 282 km.
Iz Užica do Vrnjačke Banje dolazi se preko Čačka i Kraljeva, a ukupna dužina puta iznosi 129 km.
Ukoliko dolazite iz Valjeva prećićete put ukupne dužine 152 km. Iz Valjeva možete ići lokalnim putevima do Čačka, pa onda preko Kraljeva do banje. Takođe je moguće ići do Požege, a potom živopisnom Ovčarsko -kablarskom klisurom, sve do Čačka, i regionalnim putem E-761 do Kraljeva i dalje do Vrnjačke Banje.
Niš i Vrnjačku Banju deli rastojanje od 125 km, a stiže se autoputem Niš – Beograd. Sa autoputa se isključite za Kruševac, kod Pojata, odakle preko Trstenika stižete do Vrnjačke Banje.
Vrnjačka Banja je od Kruševca udaljena svega 34 km, od Kraljeva 27 km, od Kragujevca 84 km, Čačka 70 km, Zrenjanina 290 km i Smedereva 170 km.
Do Vrnjačke Banje moguće je doći i vozom, koji saobraća do Stalaća, mesta poznatog po tome što se kod njega Zapadna i Južna Morava spajaju, stvarajući Veliku Moravu. Od Stalaća do Vrnjačke Banje lako je stići lokalnim autobuskim linijama.