Šta obavezno posetiti?

vrnjacka banja srbija

Znamenitosti Vrnjačke Banje

Kao gosta Vrnjačke Banje, savetujemo Vas da ne propustite da posetite što veći broj njenih znamenitosti. Stoga smo Vam pripremili kratak vodič kroz Vrnjačku Banju, kako bi ste mogli da se upoznate sa znamenitostima banje.
Pre svega, kada se postavi pitanje “Šta videti u Vrnjačkoj Banji?”, čini se da odmah za njim usledi sledeće : odakle početi? Možda je na to najbolji odgovor: “Svejedno”. U Vrnjačkoj Banji je nemoguće izgubiti se, a kuda god da krenete ima šta da se vidi. Ipak možda je najlakše šetnju započeti velikom banjskom promenadom, koja je odlična polazna tačka za razgledanje banje. Već pri samom ulasku na promenadu sačekaće Vas vrabac Gvočko, zaštitni znak Vrnjačke Banje. Odatle putokazi upućuju ka mnogim od znamenitosti koje ne smete propustiti.

Most ljubavi

1. Most ljubavi: Most ljubavi je jedna od najvećih atrakcija u Vrnjačkoj Banji. To je zapravo jedan od mnogih mostova duž promenade, koji vodi preko Vrnjačke reke u park. Most ljubavi stvaran je godinama, kao produkt sudbine dvoje mladih Vrnjačana. Kako se priča širila, tako je jedan od mnogih mostova koji se nadvijaju nad Vrnjačkom rekom, polako postajao “Most ljubavi”. Svoje korene ova priča “vuče” iz perioda pre, tokom i nakon Prvog svetskog rata. Nesrećna ljubavna priča, raskinute zaruke, mlada devojka preminula od tuge, i Desanka Maksimović koja je o tome napisala pesmu, kao i činjenica da je baš taj most bio omiljeno sastajalište dvoje mladih ljubavnika doneli su mu isprva popularnost u samoj Vrnjačkoj Banji, a potom i slavu van nje. Danas je običaj da mladi parovi zakače katanac na ogradu ovog mosta i ključ bace u Vrnjačku reku, kako bi njihova ljubav bila večna i neraskidiva.

Vrnjački fijakeri

2. Vrnjački fijakeri : Još jedna atrakcija Vrnjačke Banje su svakako vrnjački fijakeri koji tokom toplijih meseci prolaze vrnjačkim parkom i njegovim stazama. Oni parku daju posebnu notu. Notu prošlosti i svega lepog što se u njoj izgubilo, notu romantike i notu jedne drugačije sadašnjosti. Nije poznat broj onih koji su se ikada provozali vrnjačkim fijakerima, ali se pretpostavlja da su u pitanju milioni. tako da je topla preporuka za sve, da se provozaju vrnjačkim fijakerima i banju dožive iz jedne drugačije perspektive.
3. Vrnjački parkovi: Vrnjački parkovi stari su već više od jednog veka i predstavljaju veliki ponos svih Vrnjčana. Na uređenju ovih parkova radili su najpoznatiji baštovani toga doba i učinili su ih jedinstvenima u Srbiji. Vrnjački parkovi posebno su prepoznatljivi po baroknoj rundeli, smeštenoj ispred termomineralnog kupatila, a ta rundela vremenom je postala i jedan od simbola same Vrnjačke Banje.

Rimski izvor

4. Rimski izvor: Termomineralne izvore Vrnjačke Banje koristili su još stari Rimljani. Dokaz za to pronađen je slučajno, 1924. godine, prilikom kaptaže toplih banjskih izvora. Tada je na dubini od 2,40 m pronađena ljudskom rukom isklesana stena, sa otvorom iz kojeg je isticala termomineralna voda. Osim toga pronaženo je i oko 200 rimskih novčića, koji pripadaju periodu koji obuhvata više vekova (od Avgusta do Valentinijana). U neposrednoj blizini pronađeni su i ostaci rimskog kupatila kao i još 60 rimskih novčića, prsten i ključ. Po pronalaženju ovog izvora, on je posebno kaptiran ( zbog drugačije temperature i mineralizacije od ostalih izvora) i uređen. Nakon što je stradao u Drugom svetskom ratu, Rimski izvor, biva obnovljen 1989. godine. Tada je, po idejnom rešenjuarhitekte Mihajla Mitrovića, nad izvorom podignuta staklena piramida. Nije bilo potrebno da prođe mnogo vremena kako bi ova piramida postala još jedan zaštitini znak Vrnjačke Banje.

Izvor Jezero

5. Izvor Jezero: Izvor Jezero je još jedan od sedam Vrnjačkih izvora. Sve ih vredi posetiti i obići, a mi ćemo izdvojiti još ovaj, ni zbog čega drugog nego zbog lepote. Izvor Jezero je temperature 25,5 C i nalazi se u banjskom parku između puta za izvore Slatinu i Snežnik. Izvor je kaptiran i uređen, a i iza njega je malo jezero, okruženo klupama, četinarima i jednom dominantnom vrbom. Predstavlja idealno mesto za opuštanje i svakako je jedan od ukrasa Vrnjačke Banje.

Zamak Belimarković

6. Zamak Belimarković: Nekada letnjikovac srpskog kraljevskog generala i namesnika maloletnog Alekandra Obrenovića, Jovana Belimarkovića, a danas jedan od najstarijih i najreprezantativnijih objekata u Vrnjačkoj Banji. Smešten je na bregu koji se uzdiže nad toplim izvorom, a karakteriše ga arhitektonski stil, koji se ugleda na poljske i severnoitalijnaske dvorce druge polovine 19.-og veka. Zamak Belimarković, danas je Zavičajni muzej, komplesnog tipa sa postavkama istorijske i kulturne prirode.

Hram rođenja presvete Bogorodice

7. Hram rođenja presvete Bogorodice: Hram rođenja presvete Bogorodice nalazi se na Čajkinom ili Crkvenom brdu u samom centru Vrnjačke Banje, na izuzetno lepoj lokaciji poznatoj po velikom broju cveća i rastinja. Hram je podigao Hadži Jeftimije Popović, čovek koji je po nekim predanjima odgovoran za to što su, iznova, otkrivena lekovita svojstva termomineralnih banjskih izvora.

Japanski vrt

8. Japanski vrt: Japanski vrt predstavlja nezaobilaznu novinu u vrnjačkom parku. Podignut je 2011. godine, donacijom Japana i sredstvima iz lokalne samouprave, a veoma brzo stekao je puno ljubitelja kako u Vrnjačkoj Banji tako i van nje. Japanski vrt prostire se na 3.000 kvadratnih metara, i predstavlja malu uređenu oazu, koja oslikava tradicionalnu japansku arhitekturu i floru Japana. Svakako je jedna od znamenitosti Vrnjačke Banje koju treba posetiti, a ujedno je i najmlađa.

Svakako, na umu treba imati da je Vrnjačka Banja znamenitost sama za sebe. Šetajući njenim uskim ulicama i promenadom, lako stičete osećaj da sve oko Vas poseduje svoju sopstvenu istoriju. I poseduje. U samom centru Vrnjačke Banje malo je modernih zgrada, uglavnom su sve vile iz 19-og ili prve polovine prošlog veka. Zbog autentičnosti koju je očuvala, banja je postala muzej sama po sebi, pa se nemojte iznenaditi kada na promenadi vidite vilu, više od 100 godina staru, u kojoj je banjski bioskop, ili drugu u kojoj je biblioteka. Moderni sadržaji, na izuzetno suptilan i neuobičajen način simbiotički su se uklopili u duh banje, ne menjajući je, što je još jedna od čudnovatih lepota ovog lečilišta koju treba doživeti.
Neizostavno posetite i izvore Snežnik, Slatina i Topla voda, uživajte u wellness i spa programima, odigrajte partiju tenisa u vrnjačkom parku, provozajte se mini vozićem, pa čak i obiđite banjsko groblje, na kojem su sahranjeni neki od srpskih velikana, a na koje se nalazi i mauzolej porodice Belimarković. Mogućnosti su raznolike, a Vrnjačka Banja Vam garantuje da će Vam dani provedeni u njoj biti ispunjeni!